domov

  domov 

  natisni 

  zemljevid strani 

  e-pošta 

  kolofon
Sveže meso . Makrokonfekcija
Makrokonfekcija

V ponudbi svežega mesa makro konfekcija MDK so vam na voljo naslednji izdelki:
 • meso mlade govedi

 • telečje meso

 • svinjsko ali prašičje meso
 • TELETINA
  Najboljšo meso dajo teleta, ki so stara 6 do 9 tednov in so krmljena z mlekom. Teža rejenega teleta se giblje od 70 do 90 kg žive teže ali 40 do 60 kg zaklane. Meso je svetlo rožnate barve in je delno obraščeno s popolnoma belim lojem. V belo maščobo so zavite tudi ledvice. Čeprav je meso nežno, mora biti čvrsto, pri otipu prožno in mora prijetno dišati po svežem mesu. Kakeršen koli tuj vonj, kot na primer po kislem, je znak, da je bila žival bolna, največkrat glistava. Neprijeten vonj in okus se tudi pri pečenju in kuhanju popolnoma ne izgubita. Ker teletina vsebuje več vode in nežnih vezivnih tkiv, je hitreje pokvarljiva kot govedina, pa tudi čas zorenja mesa je mnogo krajši. Pri teletu, ki je bilo krmljeno z mešano krmo, je meso nekoliko temnejše.

  GOVEDINA
  Kakovost govejega mesa je bolj kot kakor pri ostalem mesu odvisna od starosti in krmljenja živali. Največ govejega mesa pridobimo z zakolom pitanih volov (mladih kastriranih živali moškega spola), ki jih ponavadi zakoljejo v starosti 14 do16 mesecev in pri teži 450 do 500 kg. Pri teži je običajno 16% kosti in 30% maščobe. Po Evropi prodajajo tudi meso telic (meso mlajših živali ženskega spola) ter meso krav in bikov, ki pa je slabše od volovskega. Meso krav in bikov se običajno predela v klobasičarske izdelke.
  Zdrava mlada govedina je živo rdeče barve s tanko vraslimi belimi maščobnimi plastmi med mišičevjem. Meso stare govedine je temno rdeče barve z rumenimi sloji loja. Pojav, ko imamo v mišičje vraslo maščobo, imenujemo marmoriranost mesa. Marmoriranost mesa z maščobo močno vpliva na kulinarično gustatikulorne lastnosti mesa.
  JUNČEVINA
  Junčevina je meso 12 do 14 mesecev starih in na poseben način pitanih bikcev in junic, ki tehtajo ob zakolu 380 do 450 kg. Junetina je torej meso mladega goveda. Živali so v mladosti polnomesnate in razmerje med kostmi, maščevjem in mesom je v prid mesa. Na splošno je na junčevini malo loja, le meso junic je malo bolj marmorirano z maščobo. Barva mesa je svetlo rdeča, svetlejša kot pri govedini in zaradi mehkobe mesa tudi bolj uporabljena v gostinstvu zaradi hitrejše priprave jedi.


  SVINJINA
  Svinjina je v ljudski prehrani cenjeno in pogosto rabljeno meso. Mlado meso je primerno za jedi po naročilu, ker se skoraj enako hitro razmehča kot teletina. Posebno okusna je na žaru ali ražnju pečena svinjina. Zdravo svinjsko meso dobro vzrejenih prašičkov je prijetno naravnega vonja po svinjini, na pritisk s prstom je prožno in suho. Kosi ne smejo biti sluzavi. Za kuhinjsko obdelavo je meso godno, ko je dobro ohlajeno in uležano. Zaradi večje količine mastnega tkiva je svinjsko meso težje prebavljivo, vendar je prebavljivost močno odvisna od vrste kosa. V dietni prehrani svinjskega mesa na splošno ne uporabljamo. Po klavni teži, starosti in načinu reje imamo na trgu več vrst svinjskega mesa in ga tudi različno uporabljamo. Po obstoječih pravilnikih ga delimo takole:
  Odojki (5-15kg)
  Prašički (15-40kg)
  Pitani prašiči (110-120kg)


  zaposlujemo
  zaposlujemo sklop delo

  Smo družba, ki je z nenehnim vlaganjem v tehnologijo, razvoj in posodobitev proizvodnje, postala največja mesnopredelovalna industrija v Sloveniji. K sodelovanju vabimo vse, ki se želijo pridružiti uspešnemu kolektivu in s svojim znanjem ter delom prispevati k realizaciji zastavljenih ciljev.

  ogled prostih delovnih mest...

  novice
  SPOROČILO ZA JAVNOST -Izdelki Mesnin dežele Kranjske so neoporečne kakovosti

  si.Brand *****